127 de grupuri au înscris 135 de inițiative de dezvoltare urbană locală în cadrul procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca 2019, lansat la începutul lunii noiembrie. Inițiativele au fost propuse de circa 500 de tineri cu vârste între 14 și 35 de ani care locuiesc, studiază sau muncesc în Cluj.
Procesul de înscriere s-a derulat în perioada 7 noiembrie – 18 decembrie. În următoarea perioadă, inițiativele vor fi evaluate din punct de vedere tehnic, iar între 1 februarie și 28 februarie 2019, ele vor putea fi votate online de întreaga comunitate clujeană. În urma votului online, primele minimum 50 de inițiative vor fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – cu câte 4.500 de lei/proiect – și vor fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019.
“Com’ON Cluj-Napoca dorește să atragă atenția asupra acelor tineri care doresc și pot contribui la dezvoltarea urbană locală. Ne concentrăm mai ales pe tânărul care nu neapărat face parte din organizații existente, dar simte și dorește să se asocieze liber cu alți tineri pentru inițierea și implementarea unei activități comunitare. Cele 127 de grupuri și 135 de initiative dovedesc faptul că această resursă există în oraș și merită adusă în atenția publică. Este la latitudinea comunității clujene să decidă, în februarie 2019, care din aceste propuneri să fie susținute financiar – o resursă-cheie pentru implementarea lor de către grupurile care le-au propus”, a subliniat Farkas András, directorul strategic al Grupului PONT, asociația care implementează proiectul Com’ON Cluj-Napoca.
Inițiativele au fost înscrise de grupuri formate din minimum 3 persoane și maximum 15, iar ideile participanților s-au încadrat într-una (sau mai multe) din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: up-date– aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, bring-up – abordarea de teme noi în comunitate, green-up– mediul înconjurător și relația omului cu natura, meet-up – activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, close-up– povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, grow-up– maturizarea clujenilor – de când sunt copii până devin cetățeni activi.
Com’ON Cluj-Napoca ‘19 este o ediție derulată de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. (A.D.).